Громадські організації звернулись до Європарламенту щодо листа Стефанчука зі згадкою законопроєкту 5655

Документ
Поділитися
Громадські організації звернулись до Європарламенту щодо листа Стефанчука зі згадкою законопроєкту 5655 © Рух ЧЕСНО
Громадські організації просять главу Європарламента залучити їх до обговорення містобудівної реформи, якщо такі відбудуться

5 липня низка громадських організацій звернулася до глави Європейського парламенту Роберти Мецоли, реагуючи на лист спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, в якому він згадав законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності. Це була реакція глави українського парламента на критичну оцінку 5655, яка була зафіксована у Резолюції Європарламенту. 

Стефанчук у своєму листі зазначив, що «реформа, передбачена законопроєктом 5655, є частиною наших зусиль з першочергової відбудови та реконструкції України» і що «Верховна Рада розраховує, що цей законопроект буде підтриманий Президентом та Уряд якнайшвидше розпочне його імплементацію». 

«Ми цінуємо те, що Європарламент надав у Резолюції критичну оцінку законопроєкту 5655, проти якого в Україні виступили органи місцевого самоврядування та їхні ключові асоціації (Асоціація міст України), Національна спілка архітекторів України, експертна спільнота, провідні громадські організації та медіа. Такий спротив виник через непрозору роботу комітету, який проігнорував залучення усіх стейкхолдерів та їхні рекомендації на етапі обговорення законопроєкту», – йдеться у заяві від українських громадських організацій, асоціацій та медіа. 

Вони зазначають, що у своєму зверненні до Європарламенту Стефанчук продовжує лобіювати законопроєкт, який несе низку корупційних ризиків і в якій не враховані навіть зауваження Національного агентства з питань запобігання корупції. 

«Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук після голосування за Резолюцію направив Вам листа, в якому зазначає «можливі зміни та доповнення до закону після набуття чинності за результатами консультацій». Звертаємо Вашу увагу на те, що, якщо закон вступить в силу, його норми будуть чинними. А це несе такі ризики:

  • Централізація повноважень в одному міністерстві.
  • Зняття державою з себе відповідальності за законність забудови при наданні права на будівництво.
  • Введення приватного містобудівного контролю, який у запропонованому вигляді прямо суперечить положенням Конституції України.
  • Позбавлення місцевого самоврядування принципової частини його прав, у першу чергу щодо забудови відповідно до затвердженого планування територій.
  • Послаблення внутрішнього антикорупційного контролю  законності дій посадових осіб, які відповідають за сферу містобудування.
  • Амністія незаконного будівництва, яке виникло до набрання чинності 5655 через корупційні домовленості, внаслідок чого були отримані відповідні документи.
  • Суттєве збільшення ризиків силового протистояння між громадськістю та забудовниками, оскільки зменшуються права громадськості на контроль за будівництвом, а органи влади позбавляються дієвих механізмів зупинки незаконного будівництва»,

– зазначили у зверненні до Роберти Мецоли «Рух ЧЕСНО», «Автомайдан», DEJURE, профільні асоціації органів місцевого самоврядування та медіа.

Вони наголосили, що Стефанчук не згадав у своєму зверненні жодним словом про те, що вже кілька місяців робоча група у парламенті працює над містобудівним кодексом, який може стати якісною альтернативою № 5655 і основою для консенсусу в суспільстві. До складу цієї робочої групи залучена значна кількість стейкхолдерів і процес роботи є публічним. 

Громадські організації, ЗМІ та асоціації просять Роберту Мецолу залучити їх до обговорення законопроєкту № 5655 на рівні Європарламенту, якщо такі відбудуться.

Нагадаємо, що Європарламент у своїй резолюції «Стала відбудова та інтеграція України в євроатлантичне співтовариство» від 15 червня закликав президента України Володимира Зеленського не підписувати сумнівний містобудівний законопроєкт №5655. 

Пізніше голова профільного підкомітету ВРУ Віталій Безгін наголосив, що ситуація із законопроєктом 5655 є шкідливою для держави. По-перше, через 5655 Україна не виглядає монолітною у риториці на міжнародних майданчиках, а по-друге, «зараз усе це намагаються перекинути на президента й змусити його стати третейським суддею в конфронтації, що наразі вже вийшла й на європейський майданчик».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі