Важливо знати: чим небезпечні трансжири

Поділитися
Важливо знати: чим небезпечні трансжири © freepik/freepik
Роз'яснення дали у МОЗ.

Харчові звички людини впливають на якість її життя. Експерти в галузі харчування мають одностайну позицію щодо трансжирів. Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ Олег Швець розповів, чим небезпечні трансжири та як їх можна уникнути. Про це пише пресслужба Міністерства охорони здоров'я (МОЗ).

Які трансжири небезпечні

Експерт зазначив, що є два види трансжирів:

  • Перший – природні трансжирні кислоти, які утворюються у шлунку жуйних тварин завдяки бактеріальній ферментації.
  • Другий – промислові трансжири, які виробляються внаслідок додавання водню (гідрогенізації) до рослинних олій, відтак останні набувають властивості твердішати за кімнатної температури.

«Дослідження не демонструють небезпеки від споживання природних трансжирів, які можуть міститися у помірній кількості у продуктах тваринного походження, наприклад, у молочних продуктах», – пояснив Швець.

Але споживання промислових трансжирів у складі оброблених продуктів асоційоване зі значним зростанням ризику ураження атеросклерозом судин серця і мозку, небезпеки виникнення інфарктів та інсультів. Є також результати досліджень, які пов’язують трансжири із підвищенням ймовірності хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку.

В яких продуктах містяться штучні трансжири

Найчастіше штучні трансжири містяться у кондитерських виробах, випічці, маргарині, швидкоїжі, які тривалий час смажаться на рослинній олії.

«Дешевші кондитерські вироби та випічка, у виробництві яких використовуються трансжири, до того ж має більш тривалі терміни зберігання. Все це робить її привабливою для виробників та споживачів, якщо не замислюватися про наслідки у вигляді появи небезпечних хвороб», – йдеться у повідомленні.

Окрім промислово гідрогенізованих рослинних олій, другим джерелом трансжиру у сучасній дієті є трансжирні кислоти, що утворюються під час тривалого смаження страв швидкого харчування у рослинних оліях.

«Втім, за даними ВООЗ, смаження олії за високих температур призводить до помірного збільшення концентрації трансжирів (кількість утворених трансжирів є низькою (до 2-3%) порівняно з їхньою кількістю в частково гідрогенізованій олії)», – пояснив експерт.

Як мають зазначатися трансжири у складі продуктів

У складі харчових продуктів трансжири повинні зазначатися як частково гідрогенізована рослинна олія.

Так, відповідно до закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», якщо в продуктах містяться гідрогенізовані рослинні олії, це має бути чітко зазначено у маркуванні.

«Таке маркування має обов’язково супроводжуватися словами «повністю гідрогенізована» або «частково гідрогенізована», – йдеться у повідомленні.

І саме частково гідрогенізована рослинна олія є відображенням вмісту трансжирних кислот. У такому випадку харчовий продукт вже не можна вважати безпечним для споживання.

Скільки штучних трансжирів можуть містити продукти в Україні

В Україні вміст штучних трансжирів обмежений на рівні менше ніж 2 г на 100 г жиру, який міститься у харчовому продукті.

Так, з  3 жовтня 2023 року в Україні набуло чинності обмеження вмісту трансжирів.

«Це передбачено наказом МОЗ України № 1613 щодо обмеження вмісту трансжирних кислот, які не є такими, що природно містяться в жирах тваринного походження. Вміст таких трансжирів не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів у харчовому продукті», – йдеться у повідомленні.

Відповідно до вимог цього наказу, вже пів року харчова промисловість не має права застосовувати штучні трансжирні кислоти у виробництві продукції.

Але результати досліджень FEEDCities, які у цьому місяці презентовані Представництвом ВООЗ в Україні, продемонстрували перевищення обмежень вмісту трансжирів у 30% протестованих продуктів.

«До переліку входили торти, печиво, десерти на основі молочних продуктів, морозиво, заморожені продукти, маргарин, сири і перероблене м’ясо. Також  досліджувалися зразки «вуличної їжі» – домашня випічка, піца, паніні, донери, фалафель, круасани та тістечка», – пояснив експерт.

Таким чином, всі вище перераховані продукти лишаються потенційно небезпечними щодо вмісту трансжирів. Слід зазначити, що вони також можуть містити високі кількості інших небажаних інгредієнтів, таких як сіль, цукор і насичений жир.

Хто займається контролем над дотриманням вимог щодо обмеження трансжирів

В Україні це виконує Держпродспоживслужба. Якщо серед інгредієнтів харчового продукту ви побачили «частково гідрогенізовані рослинні олії», то варто відмовитися від його придбання й обрати альтернативу без вмісту небезпечних трансжирів.

У МОЗ пояснили, що така знахідка є підставою для звернення до органу контролю (Держпродспоживслужби).  Зробити це можна за допомогою електронної пошти: econsumer-info@dpss.gov.ua або, зателефонувавши на цілодобову гарячу лінію: (050) 230 04 28 або (044) 364 77 80.

Раніше ми писали, чи можна споживати солодощі, якщо людина дотримується здорового харчування.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі