Міненерго підсумувало падіння видобутку газу в Україні та спрогнозувало потреби

Поділитися
Міненерго підсумувало падіння видобутку газу в Україні та спрогнозувало потреби © futuroquotidiano.com
Видобуток газу за результатами року може скоротитися на 6,6-10%.

Українські газодобувні підприємства планують у поточному році видобути 18,5 млрд куб. м газу, що на 6,6% (на 1,3 млрд куб. м) менше, ніж 2021 року. Про це повідомив заступник міністра енергетики Микола Колесник, пише Інтерфакс-Україна

"Виходячи з обсягів фактичного видобутку, які є на сьогодні, прогнозний обсяг за цей рік приблизно 18,5 млрд куб. м. Це без урахування потенційних втрат", - сказав він.

Він уточнив, що на сьогодні добовий видобуток газу в країні становить 49,5 млн куб. м, тоді як перед початком війни він був на рівні 55 млн куб. м. Тобто наразі падіння видобутку близько 10%.

За його словами, компанії не можуть здійснювати нове буріння і капремонт свердловин, а лише підтримують обслуговування наявного свердловинного фонду. Це з використанням техніки, яка з повітря може здаватися військовою.

Відповідно до оцінок міністерства, прогноз споживання газу на 2022 рік становить близько 21 млрд куб. м. Даний прогноз базується на споживанні попередніх років, хоча в умовах війни та переселення людей важко точно сказати, яким буде споживання.

Нагадаємо, видобуток природного газу в Україні в 2021 році становив 19,8 млрд куб. м, зокрема приватними компаніями – 5 млрд куб. м.

Вранці 27 липня постачання російського газу «Північним потоком» впало до 20% у порівнянні з його потужністю. Як результат, відповідно до даних лондонської біржі ICE, ціни на газ у Європі зросли майже до рекордних $2350 за тисячу кубометрів. Востаннє ціна на еталонному хабі TTF у Нідерландах була вища цієї позначки 7 березня поточного року.

Нагадаємо, що на цьому тижні лідери ЄС уклали угоду щодо зменшення споживання газу на 15% у зв’язку з суттєвим скороченням постачання палива з боку Росії.

У Москві не приховують, що мета російсько-європейської війни (поки що холодної) — завдати супротивникові достатньо болю, вдарити по кишенях євробюргерів, викликати політичні кризи в низці країн із падінням урядів, щоб змусити ЄС змінити свою політику. В цьому разі — змусити Європу відмовитися від підтримки України та відновити відносини з РФ. Як Європі гідно пройти випробування газом, проявити солідарність з Україною та дотриматись європейських цінностей, читайте в статті Михайла Гончара та Ігоря Стукаленка «Газова війна Росії: як Україні та ЄС пережити зиму».

 

 

 

 

  

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі